Experimentul Hawaii Space Exploration Analogue & Simulation va fi organizat de Universitatea Hawaii şi Universitatea Cornell, scopul acestuia fiind rezolvarea problemelor „bucătăriei spaţiale” şi identificarea metodelor prin care vor putea fi hrăniţi primii oameni care vor cuceri planeta Marte.
Călătoriile orbitale afectează muşchii şi oasele astronauţilor, iar consumul aceluiaşi tip de mâncare pentru un timp îndelungat face ca meniul să devină mai puţin atrăgător. De aceea, acest experiment intenţionează să identifice modul în care ar reacţiona astronauţii dacă ar avea un bucătar la bord în misiunea spre Marte.
„Prepararea mâncării este un aspect important în toate culturile umane, astfel că va oferi un important avantaj psihologic atât echipajului, cât şi bucătarului”, explică anunţul NASA.
Cercetătorii intenţionează să compare efectul pe care îl va avea asupra echipajului accesul la mâncare gătită. Totodată, cercetătorii vor să compare efectul nutriţional al mâncării gătite cu cel al alimentelor consumate în mod tradiţional de astronauţi în spaţiu.
Persoanele care doresc să participe la experimentul NASA trebuie să fie libere de-a lungul întregului an 2013, să aibă o vârstă cuprinsă între 21 şi 65 de ani, să deţină o diplomă în inginerie, fizică, biologie, matematică sau informatică şi să nu fi fumat în ultimii 2 ani.
Sursa: The Register